A hőszigetelés is környezetbarát lesz a kollégiumban

ImageMegvalósul a Környezet és Energia Operatív Programra (KEOP) beadott sikeres pályázat alapján a Széchenyi István Egyetem Hegedűs Gyula Kollégium épületeinek utólagos, környezetbarát hőszigetelése.

A 92 milliós beruházásból az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatás összege 46 millió Ft, 23 millió Ft-ot az egyetem a költségvetéséből fizet, s ugyanennyi származik a kollégista hallgatók által havonta befizetett fejlesztési hozzájárulásból. A campus három kollégiumi épületét érintő munkálatokról 2009. június 10-én, szerdán 11 órakor dr. Szekeres Tamás rektor, Lipi László főmérnök, a Műszaki Osztály vezetője és Simon József, az Egyetemi Kollégiumok megbízott igazgatója adtak tájékoztatást. A helyszín a kollégium K/3-as épületének aulája (9026, Győr, Egyetem tér 1.).

A beruházás 2009. június 8-án indul, s a tervek szerint 2009. október 16-án fejeződik be. Mivel a kollégisták túlnyomó többsége nyári szünetét nem a kollégiumban tölti, a kivitelezés a nyári időszakban kevésbé zavarja a hallgatók, az egyetem életét. A szeptemberi tanévkezdés után a kisebb kényelmetlenségekkel járó munkák, így a festés következik.

A kollégium három épületének hőszigetelését 13 és félezer négyzetméter felületen 10 illetve 4 cm vastag lapokkal végzik. Két épületrészen az épületek függönyfalait 2007-ben már hőszigetelték, s a homlokzati felületek burkolása is részben megtörtént. A panel elemek közti hézagokat hőszigetelő lapokkal bélelik ki. A lapok nagy hő megtartásúak, könnyűek, tartósak. A munkálatok a hőszigetelő lemezek felragasztásával kezdődnek. A lemezek gyulladáspontja magas, ezért biztonságosak. Felragasztásuk por alapú diszperziós műgyanta kötőanyagú ragasztótapasszal történik. Ennek előnye, hogy a vízzel való hígítást követően kötése oldhatatlan, szilárd és páraáteresztő valamint anyagszükséglete sem nagy, hiszen elosztása 6 kg négyzetméterenként. A lemezeket műanyag dűbelekkel rögzítik, majd felületerősítő, feszültség kiegyenlítő üvegszál-szövet anyagú hálót helyeznek rá. A homlokzat felső síkjain tetőbádogot helyeznek majd el. Erre egy vékonyvakolatot kennek, amely kiegyenlíti a felület nedvszívását, majd utolsó lépésként a diszperziós, műanyag vakolóanyagot viszik fel a falakra, amely esztétikus, időjárásálló, vízzáró és páraáteresztő. A felújítás külső állványzatról történik, aminek eltávolítása után a rögzítési pontok helyén maradt felületek javítása következik. A kollégium külső ablakait az elmúlt években hőszigetelő üveggel ellátott műanyagra cserélték, s a mostani beruházással hatékonyabbá válik az épületek energiatakarékosabb üzemeltetése.

A hatályos környezetvédelmi szempontokat teljesítő beruházás előzetes számítások szerint éves szinten 20%-os javulást eredményez a hőteljesítményben, s az épületek valamennyi részében azonos hőmérsékleti viszonyok lesznek. A szigetelés a működési költségekben évi 8 millió forintos megtakarítást jelent. A beruházás élettartama 25 év, megtérülési ideje kb. 10-11 év.

Szervita Nővérek Szent József Diákotthona

Galéria

Egyetemi Kollégium Eseménynaptára

Szenátusi Ülés 2020. január 27. 14:00 - 16:00
Szorgalmi időszak kezdete 2020. február 10.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 14. - 2020. február 15.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 21. - 2020. február 22.
Szenátusi Ülés 2020. február 24. 14:00 - 16:00

Térkép

Térkép